Margariinit ja kasviöljyt
Erinomainen margariini
Välttämättömät rasvahapot
Osaatko pehmentää
Vitamiinit
Kolesteroli
Öljykasvit
Lapsi ja rasvat

title

Margariini on yleisnimitys sellaisille levitettäville ravintorasvoille, jotka valmistetaan kasviöljyistä ja -kasvirasvoista (niiden valmistuksessa ei käytetä maitorasvaa). Kasvirasvalevitteiksi kutsutaan margariineja, joissa on rasvaa jokin muu määrä kuin 80%, 60% tai 40%. Tuotteiden nimet perustuvat lainsäädäntöön. 

Margariini

rasvaa 80 %

Margariini 60

rasvaa 60 %

Margariini 40

rasvaa 40 %

esim. Kasvirasvalevite 70%

rasvaa 70 %

esim. Kasvirasvalevite 35%

rasvaa 35 %

Kevytmargariini -nimitystä voi käyttää kaikista margariineista, joissa rasvaa on 40 % tai vähemmän

Juokseva kasviöljyvalmiste on nimitys pullossa myytävälle "margariinille". Niitä ei kutsuta margariineiksi, koska margariini-nimitystä voi lainsäädännön mukaan käyttää vain levitettävistä tuotteista. 

Vähittäiskaupan margariinivalikoiman näet Huolehdi rasvan laadusta -esitteestä

Rasvaseokset

Rasvaseos on yleisnimitys sellaisille levitettäville ravintorasvoille, joiden valmistuksessa käytetään sekä voita että kasvirasvoja/kasviöljyjä.

Rasvaseos

rasvaa 80 %

Rasvaseos 60%

rasvaa 60 %

Rasvaseos 40%

rasvaa 40 %

esim. Rasvaseoslevite 70%

rasvaa 70 %

 

Pehmeät rasvat

Kovat rasvat

Pääasiallinen rasvahappo

tyydyttymätön

tyydyttynyt

Olomuoto jääkaapissa

pehmeä

kova

Ravintoarvo

välttämättömät rasvahapot, A-, D-, E- ja K-vitamiinit

A- ja D-vitamiinit

Vaikutus veren kolesteroliin, verenpaineeseen

alentaa

nostaa

Vaikutus sokeriaineen-
vaihduntaan

parantaa

heikentää

Saantilähteet

margariinit, kasvisrasvalevitteet, juoksevat kasviöljyvalmisteet, kasviöljyt, kala, mantelit, pähkinät

rasvaiset maito- ja lihavalmisteet, leivonnaiset, voi